Aloittaja: jokunen
Gain.
jokunen 02.06.2007 18:30:28VASTAA# 1
Paikkakunta: loviisa
Elikkä mites ton gainin saa säädettyä parhaiten? Korvakuulolla tietysti, mutta miten yleismittarilla? Mitkä säädöt, mistä mitataan ja miten kovalla ja mitä lukuja pitäisi mittariin saada?? Paljos saa olla jännitteessä heittoa akun ja vahvistimen välillä?
Ryynanen 03.06.2007 13:21:11VASTAA# 2
Paikkakunta: Loviisa
Säädä GAIN aluksi täysin vastapäivään, jolloin sisääntulo on kaikkein epäherkin.
Säädä seuraavaksi soittimen (tai muun vahvistimeen kytketyn äänilähteen) linjalähdön
tasoa hitaasti suuremmalle kunnes kuulet vahvistimen antaman äänen alkavan säröytyä.
Säädä sitten tasoa hieman takaisinpäin. Nyt voit säätää vahvistimen GAIN säädöllä vahvistimen
tuottaman äänenvoimakkuuden sopivaksi.
Huomaa, että on täysin virheellinen tapa kääntää vahvistimen GAIN säätö täysille ja sitten säätää äänenvoimakkuutta soittimen lähtösignaalin voimakkuussäädöllä. Silloin vahvistimesi tuottama puhtaan äänen teho jää pienemmäksi ja kohina ja häiriöt ovat voimakkaimmillaan.

Yleismittarista en osaa sanoa, mutta laitoinpahan ainakin basic-kamaa jos joku tarttee..
Ryynanen muokkasi viestiä 03.06.2007 13:22:28
Terzinjo 20.06.2007 16:14:49VASTAA# 3
Paikkakunta: Salo
Säädin tolla perus "tekniikalla" uudestaan laitteet. Soittimen tehoilla en saanut säröä aikaiseksi. Ja Gainia ei tarvinnu vääntää ku vähän ni heti tuli säröä. Meniköhän joku pieleen.? ...
Tom 20.06.2007 18:55:53VASTAA# 4
Administrator
Paikkakunta: Loviisa
@jokunen

Yleismittarilla en lähtisi säätämään tasoja, jos haluaa säätää gainit tarkkaan niin oskiloskooppi on ainoa järkevä laite siihen.

EDIT:
Piti vielä mainita tuosta jännite-erosta akun ja vahvistimen välillä. Idealihan on se että jännite autossa on kaikkiaalla sama, mutta se n tietenkin mahdottomuus. Erinomaisessa järjestelmässä jännitehävikkiä on korkeintaan 0,2V, mutta kyllä normaalikäytössä vielä joku 0,5V:kin toimii ihan ok.

Jos jännitehäviö on isompi, niin kannattaisi miettiä johtopaksuuksia uudestaan JA tarkistaa liitokset ja eteenkin maadoituksen.
Tom muokkasi viestiä 20.06.2007 19:13:45
Tom 20.06.2007 19:09:30VASTAA# 5
Administrator
Paikkakunta: Loviisa
@Terzinjo

Hmm... tulee heti säröä? Jossain on sitten joku vika. Itse säätäsisin näin:

1. Vahvistimien gainit minimiin
2. Soittimesta kaikki bass/treble/louudness-söödöt yms pois tai nollille.
3. Soittimen testilevy jossa biisien tasot ovat 0dB-tasoisia.
4. Soittimen volume noin 90% täydestä (eli jos soittmen volume menee vaikka 35:een, niin säätää sen noin 30 paikkeille).
5. Nosta hieman gaineja vahvistimessa että alkaa tulla sopivasti ääntä.
6. Säädä vahvistimesta BassBoost tms, mikäli sellaiselle on tarvetta (jotkut sanoo, että pitäisi aina olla pois päältä tai nollilla, mutta se ei pidä paikkaansa).
7. Nosta nyt gaineja hitaasti kunnes alkaa kuulua säröä kaiuttimista (joko vahvistimesta johtuvaa tai kaiuttimesta johtuvaa).
8. Säädä gainit hieman takaisinpäin jotta ei enää olla säröasteella.
9. Tee tämä jokaiselle vahvistimelle erikseen.

Näin saat jokaisen vahvistimen säädettyä, mutta SItten vahvistimet pitää säätää myös suhteessa toisiinsa jotta saadaan tasainen taajuusvaste aikaiseksi, eikä vaan niin että jokainen kaiutin soi täysillä.

Vielä pieni selitys tuolle BassBoost-jutulle, koska tiedän että moni muuten alkaisi epäillä mitä olen kirjoittanut tänne:
Mikäli sinulla on järeä subbari tehokkaalla magneetilla (eli korkea Bl-arvo ja matala Qes-arvo) suljetussa kotelossa, niin subbarin taajuusvaste matalilla taajuuksilla on yleensä loivasti laskeva, mutta huonommalla herkkyydellä ja siksi tätä voidaan elektroonisesti korjata sopivemmaksi. Tämä tietenkin edellyttää enemmän tehoja kun vastetta korjataan elektroonisesti, mutta tämän päivän vahvistimilla se ei ole juurikaan enää ongelma.
Terzinjo 01.07.2007 19:26:39VASTAA# 6
Paikkakunta: Salo
Pystyykö muuten toin gain tason mittaamaan esim. yleismittarilla soittimesta ja/tai vahvistimesta? Sais ainakin samalle tasolle. Vai olenko käsittäny oikein et jos soittimen linja lähdöt on 4V ni sillon pitäis vahvistimen herkkyys säätää samaan, vai menikö ihan metsään??
Vesku 01.07.2007 22:00:36VASTAA# 7
Paikkakunta: Jyväskylä
@Terzinjo
Gain säädetään korva kuulolla.. mahdollisesti myös mittarilla, mutta se 4V linjalähdöt ei kerro mitään gain säädöistä..
galileo o 04.04.2015 20:42:35VASTAA# 8
Vierailija uudet on viestit

UUSI VIESTI TÄHÄN KETJUUN